VIDEO DOVADA că decretul prezidențial de retragere a cetățeniei lui Mihai Cristian e ILEGAL. Dezvăluirile localnicilor din Congaz confirmă: Dodon a încălcat legislația Republicii Moldova

“Și-a găsit și el niște rude în Congaz”! Așa l-a luat în zeflemea pe politicianul Mihai Cristian fostul președinte la țării, Igor Dodon, după ce i-a retras ILEGAL cetățenia moldovenească. Prin această decizie, Dodon a călcat în picioare NU doar legislația Republicii Moldova, dar și memoria străbunicilor politicianului – despărțiți de NKVD, o organizație criminală a Uniunii Sovietice, care a distrus destinele a sute de mii de moldoveni nevinovați. Educat în spiritul ideilor leniniste și staliniste, crescut să fie mancurtul Rusiei, a crezut că dacă este președinte, atunci este unsul lui Dumnezeu, și are dreptul să decidă cine merită să fie moldovean și cine nu. 

Pentru Igor Dodon, cel care a furat și trădat Republica Moldova, nu a contat că străbunica lui Mihai Cristian a fost deportată în Siberia, că arhiva primăriei din Congaz păstrează documente și fotografii unice despre rudele politicianului, care s-au născut, au trăit și murit în Moldova, și despre care localnicii încă își mai aduc aminte. Pentru el, acești oameni, care au avut de suferit din cauza unui regim politic antiuman, pe care el l-a venerat, nu reprezintă o dovadă incontestabilă a faptului că Mihai Cristian este moldovean. Ei bine, politicianul a demonstrat că Igor Dodon a emis decretul prezidențial în baza unui fals și la comandă politică. 

Acum două luni, Mihai Cristian s-a deplasat în satul Congaz, împreună cu mama lui, și a vorbit cu primarul localității, localnicii și actualul proprietar al casei, unde s-a născut și a copilărit bunica lui Ana Mihai. Declarațiile oamenilor l-au surprins.

“Eu pe bunica ta am cunoscut-o. Ea venea aici la rude. Ne-am întâlnit. Am vorbit cu ea. Țin minte, era născută în 1921. Ea venea la mine și își suna rudele în România, le spunea că este bine. Despre tatăl ei, moș Toader, care a locuit în această casă, tatăl multe lucruri frumoase mi-a spus”, a povestit proprietarul casei, luată cu japca de la străbunicii lui Mihai Cristian de către statul sovietic. 

La Congaz, în arhiva Primăriei, Mihai Cristian a descoperit și un album al străbunicilor lui, care datează de 100 de ani. Politicianul și-a văzut, pentru prima dată, mătuși și unchi, despre care a auzit doar din relatările mamei. 

-Acesta e, Ivan. Fratele mamei. 

-Acesta e feciorul lui nenea Ivan.

– Acesta este fratele geamăn al bunicii mele Ana.

-Și asta e nevasta lui Pena. Era frumoasă, și gospodină. Făcea pâini mari, albe. 

“Ia uitați-vă, prieteni. Domnul primar a descoperit aici pe cineva, o nepoată a bunicii mele. Iată, am albumul bunicii mele, cu toate pozele, de când era mică. Uitați-vă prieteni, toate aceste poze sunt de atunci, de 80 de ani în urmă. Asta e bunica mea, Mihai Ana. Avea 7 ani. Chiar aici, în această casă”, a menționat Mihai Cristian.

Maria Rizea, mama lui Mihai Cristian, a vorbit emoționată despre ultima ei vizită în Congaz. 

“Eram elevă când am venit cu mami ca să vizităm rude în Congaz. Era anul 1961, eram în clasa 10. Mama a mai venit ulterior, ca să o ia pe bunica, care fusese deportată”.

Mihai Cristian: „Vino, Dodon, în Congaz, și vorbește cu oamenii care au cunoscut-o pe bunica”

În acest context, Mihai Cristian l-a îndemnat pe Igor Dodon să meargă la Congaz, să viziteze casa străbunicilor lui, și să discute cu localnicii, dacă nu crede că este descendentul unui întreg neam de moldoveni. 

“Igor Dodon spunea despre mine că mi-am găsit niște rude la Congaz. Să-i fie rușine! Vino, Igor Dodon, la casa bunicii mele. Vino la casa din care străbunicii mei au fost despărțiți în acea noapte, în 1941. Străbunicul meu, trimis pe front, și străbunica mea – în Siberia. Vino aici, vorbește cu oamenii, cu cei care i-au cunoscut. Și eu am ajuns să mă bat pentru cetățenia mea și a familiei mele. Vă dați seama, prieteni, câte abuzuri se fac la adresa mea, pentru că am avut curajul să spun adevărul. Și eu mă lupt, cu 10 procese, să dovedesc ce? Că aici s-a născut bunica mea? Există martori. Există primarul acestui sat Congaz, un om al satului. Mama domniei sale cunoștea pe toată lumea, oamenii care locuiesc în casa bunicii mele. Ce e cu bătaia asta de joc, autoritățile statului din Chișinău”? 

Anterioară

Luptătoarea Anastasia Nichita a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial Seniori de la Belgrad. Maia Sandu: „Îi mulțumesc pentru perseverență și muncă”

În continuare

Câteva mii de susținători ai Partidului Politic „Șor” au protestat împotriva guvernării. Vicepremier: „Le fuge pământul de sub picioare”

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *