Vești sumbre de la BNM. Rata inflației a ajuns la 34%. Nivelul maxim va fi atins la sfârșitul anului

Rata inflației a ajuns la 34 la sută, în septembrie 2022. Nivelul maxim va fi atins însă la sfârșitul anului 2022, atenționează Banca Națională a Moldovei. (BNM)

Majorarea a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale la resursele energetice, seceta hidrologică, cu efecte asupra prețurilor autohtone la produsele alimentare, ajustarea tarifelor și sporirea, în aceste condiții, a costurilor. Deprecierea leului față de dolarul SUA a generat presiuni suplimentare, iar războiul din Ucraina a sporit simțitor impactul tuturor factorilor.


„Activitatea economică a încetinit în prima parte a anului curent, ritmul anual al PIB real diminuându-se cu 0,9% în trimestrul II 2022. Temperarea activității economice a fost determinată de cererea internă redusă, de creșterea incertitudinii în regiune și de recolta mică pe fondul condițiilor agrometeorologice nefavorabile. Pe partea cererii, exporturile, consumul administrației publice și importurile au crescut, iar investițiile și consumul populației au scăzut. Pe partea ofertei, comerțul, sectorul financiar, cel medical și de asistență socială au evoluat pozitiv, iar sectorul agricol, industrial și cel al construcțiilor s-au contractat”, este menționat în comunicatul BNM.

BNM prognozează că rata anuală a inflației va descrește și va reveni în intervalul de variație în trimestrul II al anului 2024.

„Această dinamică va fi determinată de toate componentele inflației. Cererea agregată va fi negativă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza deteriorării cererii externe și a finanțării consumului casnic, dar și datorită condițiilor monetare restrictive, însă va fi stimulată de impulsul fiscal pozitiv”, precizează Banca Națională.
Anterioară

Moldova va împrumuta 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar

În continuare

OPINIE Este momentul potrivit pentru anihilarea regimului separatist de la Tiraspol

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *