Vadim Ceban: Moldovagaz nu va putea plăti pentru gazul rusesc în luna august

Moldovagaz nu va putea să își onoreze obligațiile contractuale față de Gazprom pentru luna curentă. Compania nu are suficienți bani pentru a achita consumul pentru luna august.

Potrivit lui Vadim Ceban, mijloacele financiare deținute de Moldovagaz în acest moment nu permit acoperirea cheltuielilor pentru plata în avans, așa cum prevede contractul încheiat cu concernul rus.

„Pot să afirm din start că nu vom putea să plătim. Vom „închide” luna iulie, însă avansul pentru august nu-l vom putea plăti – este cert”, a spus Ceban.

Directorul Moldovagaz a precizat că a solicitat un termen de răgaz din partea Gazprom, însă nu a primit deocamdată un răspuns. Compania mizează pe faptul că, în cel de-al patrulea semestru, în conformitate cu contractul încheiat cu concernul rus, va fi aplicată o altă formulă de calcul, iar prețul de achiziție va scădea considerabil.

„Conform actualei metodologii (de calcul a tarifului pentru gaz, nota redacției) nu văd cum am putea să solicităm creșterea tarifului pentru consumatori. În această situație, chiar dacă vom solicita acest lucru, ANRE va calcula tariful conform prețului mediu anual. Singurul lucru care ne poate ajuta momentan este un răgaz și o amânare a plății acestei sume pentru cel de-al patrulea semestru”, a declarat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz nu a putut să ofere un răspuns la întrebarea: ce se va întâmpla, dacă Gazprom nu va cădea de acord să amâne plata, însă a precizat că situația actuală s-a creat din cauza legislației moldovenești, iar acționarii trebuie să țină cont de acest lucru.

„Volumul pentru august nu este chiar atât de mare. Eu cred că toți acționarii trebuie să țină cont de acest aspect. Mai ales că din partea guvernului există înțelegere și deschidere față de amânarea plăților TVA”, a adăugat Ceban.

Pe 4 august, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei/1 m3. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 august. Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei/1m3 de gaz, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de $1458, iar în septembrie ar putea ajunge la $1692 за 1000 m3.

Sursa: Newsmaker.md

Anterioară

Peste 300 de polițiști și pompieri au participat la lichidarea consecințelor furtunii din capitală

În continuare

Situația de la Zaporojie, discutată la ONU. Mihail Podoleak atenționează: „Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai sumbru scenariu”

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *