SUA: Rușii au comis „crime de război sistemice” în Ucraina. Un nou Nürnberg

Rușii au comis „crime de război sistemice” oriunde au desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack. Vorbind despre un „nou Nürnberg”, ea s-a arătat încrezătoare că anchetele ar putea duce la puneri sub acuzare în timp util.

„Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor (…) Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”.

Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru „locuri de tortură” folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile. Beth Van Schaack s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară.

„Rămâne de văzut cât de repede pot avansa aceste diferite căi spre un proces şi multe vor depinde de accesul şi plasarea în detenţie” a persoanelor suspectate, a adăugat Beth Van Schaack.

Întrebată despre înregistrările video care potrivit Moscovei dovedesc că Kievul a executat mai mulţi soldaţi ruşi, Beth Van Schaack a insistat că „legile războiului se aplică tuturor părţilor, atât statului agresor, cât şi statului care se apără”.

„Dar când constaţi amploarea criminalităţii forţelor ruse, aceasta este uriaşă în comparaţie cu acuzaţiile împotriva forţelor ucrainene”, a mai spus diplomata americană.   

Anterioară

Dumitru Alaiba, victima moldova-leaks: Află pentru cine a făcut lobby în Parlament și cum a promovat în funcții oameni loiali

În continuare

Krasnoselski s-a plâns la ONU și OSCE : „Moldova ne șantajează economic și energetic”

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *