RISE Nepoata lui Vlad Filat a devenit proprietara unei vile din Franța, în valoare de 1,24 milioane de euro

O moldoveancă de 25 ani a devenit proprietara unei vile din Franța, din Les Mermes, scrie RISE Moldova. Este vorba despre Ana Roșca – fiica fostului secretar general al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Victor Roșca, fostul cumnat al ex-premierului Vladimir Filat. 

RISE Moldova a început această anchetă în 2016. Atunci au aflat că fostul prim-ministru Vladimir Filat ar fi obținut o casă în Franța de la o corporație străină. Informațiile apăruseră în urma perchezițiilor la sediul IPTEH, făcute în cadrul dosarului „Furtul Miliardului”.

Mai târziu, jurnaliștii au obținut detalii noi: persoanele de legătură în acest caz au fost Ana Roșca și Ion Rusu, fostul naș al lui Filat. Ulterior, au intrat în posesia unei copii a contractului de vânzare-cumpărare a imobilului din Franța și au avut acces la tranzacții bancare, email-uri și alte documente importante care au ajutat să fie localizată vila din Les Mermes.

Între timp, o parte dintre informațiile despre tranzacția vilei au fost publicate și de către alte instituții media, asta după ce fostul avocat al lui Filat a făcut publice mai multe date, fiind în conflict deschis cu fostul său client.

Retrospectiva RISE Moldova:

Vladimir Filat a devenit prim-ministru în 2009, păstrându-și fotoliul până în 2013.

22 Februarie 2011. La Chișinău este creată compania cu capital străin Amaya Group SRL. Fondatoarea ei este o firmă canadiană – Amaya Gaming Group Inc., înființată în 2004 și care între timp și-a schimbat denumirea de șapte ori.

24 Mai 2011. Trei luni mai târziu, guvernul condus de prim-ministrul Vladimir Filat aprobă o hotărâre de guvern prin care schimbă jocul norocului în Moldova. Este creată Loteria Națională a Moldovei (LNM) care are monopolul statului în jocurile de noroc – o societate pe acțiuni, deținută exclusiv de Ministerul Finanțelor.

Reporter: Propunerea de a crea LNM a venit de la Dvs., de la Filat sau de la alte persoane?

Veaceslav Negruța, fost ministrul al Finanțelor (actual consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul economic). […] Dacă nu greșesc era un demers/indicație de la Cancelaria de stat sau de la Curtea de Conturi, prin care se atrăgea atenția că statul nu-și exercita dreptul de monopol prevăzut în lege. Respectiv, a fost creata o întreprindere – SA Loteria Națională a Moldovei, prin Hotărâre de Guvern pentru a exercita dreptul statului de monopol pe acel segment prevăzut de Lege. Nu a fost propunerea mea sau a ministerului, dar procedural Ministerul Finanțelor era responsabil de monitorizarea domeniului respectiv, la acel moment […].

Reporter: Dvs. știați despre contractul dintre LNM (fondator cu 100% fiind Ministerul Finanțelor) și firma Amaya Group (societate cu capital canadian)?

Veaceslav Negruța: LNM avea ca fondator Ministerul Finanțelor atunci (100%), iar conducerea și monitorizarea acesteia se face în baza legii cu privire la societățile pe acțiuni (SA), cu delegarea respectivă a persoanelor în consiliul de administrare. Deciziile manageriale se iau de conducerea SA, unele competențe le revin consiliilor. Despre contracte cu companii terțe pentru organizarea loteriilor naționale am aflat mult mai  ârziu. Personal nu am avut acces și nici competențe asupra deciziilor conducerii și nici la contractele semnate de LNM.

Reporter: Ați avut întâlniri cu reprezentanții Amaya? Dar cu Ion Rusu pentru a discuta despre contractul dintre Amaya și LNM? Dacă da, v-au făcut anumite oferte, inclusiv de ordin financiar, legat de contractul cu LNM?

Veaceslav Negruța: Nu, nu i-am cunoscut și nu am avut întrevederi sau discuții cu reprezentanți ai acestei companii canadiene. La fel, nici cu Rusu nu am avut întrevederi sau discuții privind contractele sau activitatea LNM. Respectiv, nici despre oferte financiare nu putea fi vorba.

Detalii:  RISE Moldova.

Anterioară

LIVE. Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit. O lume întreagă spune „Adio” unei Regine-simbol al felului în care un lider își slujește poporul

În continuare

Ordin emis de Putin: Rușii care se retrag din fața ucrainenilor vor fi împușcați

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *