Procurorii anticorupție solicită plasarea lui Igor Dodon în Penitenciarul 13

Procurorii anticorupție solicită plasarea lui Igor Dodon în Penitenciarul nr. 13 pentru un termen de 30 zile, a anunțat Procuratura Anticorupție. Aceștia consideră că decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus arestul la domiciliu, îi oferă posibilitatea bănuitului să se eschiveze de la urmărirea penală, să împiedice buna desfășurare a anchetei, să săvârșească noi infracțiuni și să provoace dezordini publice.

„Prin urmare, există toate premisele că acesta va întreprinde acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului, prin dirijarea lor și orientarea la modul în care urmează să își formuleze declarațiile.Ținând cont de cele specificate, procurorii consideră că măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu aplicată ex-președintelui țării și restricțiile stabilite de judecătorul de instrucție nu sunt capabile de a asigura izolarea învinuitului și excluderea posibilității acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale, prin intermediul aplicațiilor telefonice on-line instalate în telefoanele membrilor săi de familie, cu care domiciliază împreună”.

Procurorii anticorupție consideră că argumentul invocat de către instanța de judecată precum că „arestul la domiciliu poate să influențeze pozitiv mersul urmăririi penale și procesul de obținere a probelor asupra cazului”, nu este justificat, în condițiile în care au fost prezentate suficiente probe care confirmă că învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele țării, iar în cadrul perchezițiilor au fost depistate mijloace financiare în valută străină, inclusiv ruble rusești.

„Probele prezentate de către procurori indică asupra unor legături stabile și constante cu Federația Rusă, învinuitul fiind președintele unei asociații obștești, având finanțare exclusiv din Federația Rusă, iar co-fondator al asociației respective este o organizație rusească. Instanța de judecată și-a motivat decizia în contradicție cu probele prezentate de către procurori, bazându-se pe afirmații subiective ale apărării, care nu au fost probate nici într-un fel”.

Igor Dodon a fost reținut în seara zilei de 24 mai, iar pe 26 mai a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Fostul șef al statului este învinuit pe patru capete de acuzare: coruperea pasivă (art.324 alin.(3) din Codul penal), organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat (art.181/2 alin.(5) din Codul penal), trădare de patrie (art.337 alin.(1) din Codul penal) și îmbogățire ilicită (art.330/2 din Codul penal).

Sursa: Procuratura Anticorupție

Anterioară

Maia Sandu despre reținerea lui Igor Dodon: Dacă este nevinovat, nu trebuie să se îngrijoreze

În continuare

Cristian Rizea: Protestăm pașnic împotriva corupției protejate de Ion Ceban

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *