Poate lua Transnistria gaze direct din țeavă fără voia Chișinăului?

Cu o industrie și un sistem de încălzire puternic dependente de gaze, regiunea separatistă transnistreană are o singură soluție, să raționalizeze consumul, după ce concernul rus Gazprom a decis să livreze Republicii Moldova în noiembrie doar 51% din volumul de gaze contractat.  

Tiraspolul poate consuma doar atât cât îi livrează Moldovagaz, singurul proprietar al gazelor cumpărate de la Gazprom. Toate încercările de până acum de a încheia un contract direct cu furnizorul rus au eșuat.

Chiar dacă o parte din țevile care transportă gazele naturale în Republica Moldova trec prin regiunea transnistreană, un eventual consum direct din ele este practic imposibil.

Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, a explicat recent, într-o conferință de presă, că Transnistria nu poate lua singură gaze din țeavă pentru că nu este parte a contractului cu Gazprom.

„Beneficiarul final este Moldovagaz. Cât ne livrează, atâta putem lua. Înainte era și tranzit, acum tranzit în țeavă nu este. Prin teritoriul nostru intră gaz pentru centrul și sudul Transnistriei și intră în acel volum care este prevăzut în contract. Camenca și Râbnița primesc gaze prin R. Moldova”.

Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef din partea Tiraspolului, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că regiunea transnistreană nu preia samavolnic gaze și din alte motive, deși această opțiune există.

„Unul dintre acestea este că, în asemenea situație, Moldovagaz ar putea ieși din tranzacție, adică să refuze livrările Gazpromului, iar Ucraina – tranzitarea gazului”, a precizat Iastrebceak.

„Moldovagaz nu va avea alt instrument să oprească o eventuală extragere nesancționată de gaze de către Transnistria decât să rezilieze contractul cu Gazprom, ceea ce ar însemna un colaps pentru regiunea transnistreană”, a confirmat, într-un comentariu pentru Europa Liberă, și expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Gazul rusesc este livrat pe căi separate celor două maluri ale Nistrului, explică expertul în energetică Victor Parlicov, fost director al Agenției pentru Reglementare în Energetică.

Malul drept primește gaze prin rețelele de transport din nordul țării, iar cel stâng – prin cele de sud, prin urmare regiunea transnistreană nu poate lua abuziv din volumele destinate malului drept.

„Totodată, până în 2020, până la finalizarea gazoductului Turkish Stream, prin Moldova treceau volume semnificative de gaze prin tranzit, inclusiv prin regiunea transnistreană. Acum, Gazprom livrează spre Balcani prin Turkish Stream. Respectiv, tranzit prin gazoductul transbalcanic practic nu este”, afirmă Victor Parlicov.

Tiraspolul nu plătește Gazpromului pentru gazele consumate. Banii colectați ca plată pentru consum ajung într-un fond special gestionat de administrația transnistreană din care sunt acoperite sumele lipsă pentru pensii și salarii, iar datoria acumulată de regiune este trecută pe conturile companiei moldovene Moldovagaz.

Sursa: Moldova.europalibera.org

Anterioară

Bunurile infracționale vor fi recuperate mai ușor

În continuare

Fost ministru al Apărării: Rusia nu ne va invada militar. Va folosi partidele antiguvernamentale pentru a-și recăpăta influența în Moldova

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *