Piața imobiliară se prăbușește. Moldovenii evită să investească în locuințe

Construcția de locuințe se va reduce cu cel puțin 35%, după o ascensiune de 4 ani, până la sfârșitul anului 2022, estimează expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Perioada 2018-2021 a fost o perioadă de revenire rapidă, în patru ani de zile construcția de locuințe s-a dublat, iar în 2021 piața s-a înfierbântat enorm. Volumul construcțiilor, vânzărilor, dar și creșterea prețurilor a fost una prea bruscă, cea ce a speriat cumpărătorii. Încă de anul trecut era clar că piața crește prea rapid și are nevoie de o pauză, fapt care se întâmplă în prezent”.

Potrivit expertului economic, oamenii așteaptă să vadă cum va evolua piața imobiliară, și amână investițiile în locuințe.

„În acest an asistăm la o scădere atât a volumului de construcții, cât și reducerea numărului de tranzacții. Totodată, asistăm la o scumpire considerabilă a resurselor creditare, elementul de bază, care a mișcat piața în sus în ultimii 4 ani”.

De asemenea, în acest an piața creditelor imobiliare a crescut de două ori mai lent, față de 2021.

„În perioada 2018-2021de la 20% până la 30% din apartamentele procurate au fost procurate prin ipotecă. În acest an, piața creditelor ipotecare crește de 2 ori mai lent decât anul trecut, când lunar ea creștea cu 296 milioane lei. În primele 7 luni ale anului, creșterea medie lunară este de 151 milioane lei și cu o tendință clară de încetinire”.

Anterioară

VIDEO Dodon către Rizea: „Nu faceți prostii din astea”

În continuare

VIDEO Polițiștii moldoveni, de râsul găinii. Rizea a fost reținut pentru un pepene 

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *