Ministra Sănătății: Majoritatea spitalelor din țară sunt asigurate cu generatoare. Operațiile au continuat în timpul deconectării curentului electric

În prezent, din cele 59 spitale republicane, municipale și raionale doar Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, și două spitale municipale nu dispun de niciun generator, susține ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Cu toate acestea, în perioada în care a fost deconectat curentul electric nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun, iar operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor. La fel, au lucrat ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă.

„5 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului. Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu energie electrică secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de astăzi”.

În total, pe țară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Totuși, este nevoie încă de minim 55, iar responsabilii din cadrul MS au identificat partenerii care vor ajuta în acest sens, a adăugat ea.

Ala Nemerenco a precizat că unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea lor (manuală și nu automată), etc., inclusiv din cauza stării rețelelor electrice în spitale ceea ce, adaugă ministra, a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței, distribuite la 17 spitale republicane, municipale și raionale.

„Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricității, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cât mai scurt, dar trebuie să cunoașteți că procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate”.

Sursa: replicamedia.md

Anterioară

Guvernul a aprobat prețurile compensate la energie, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică

În continuare

Ambasadorul Rusiei la ONU: Bombardăm Ucraina pentru că primește arme din Occident

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *