Mărimea compensației la căldură va fi stabilită în funcție de vulnerabilitatea energetică a familiei

Cel puțin 5 miliarde de lei va cheltui Guvernul pentru acoperirea compensațiilor la căldură. Ajutorul de care va beneficia fiecare familie va fi stabilit în funcție de vulnerabilitatea energetică a acesteia. Declarația a fost făcută de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, la un post privat de televiziune. 

Astfel, pentru a beneficia de compensații la gaz și energie termică, fiecare familie va completa un formular, unde va indica  numărul de membri, bugetul și modalitatea de încălzire. În baza acestor date, va fi estimat gradul de vulnerabilitate energetică a familiei și va fi stabilită suma compensațiilor. 

„Din venitul total al familiei se extrag cheltuielile necesare pentru viață și din bugetul care rămâne, vedem cât reprezintă energia. Acest procentaj va încadra familia într-o categorie de vulnerabilitate. Soluția despre care se vorbește în Guvern este să stabilim un tarif care va fi garantat pentru un anumit volum, în limita plafonului care anul trecut a fost 150 de metri cubi, este posibil ca și în acest an să avem plafon, și un tarif garantat pentru fiecare categorie de vulnerabilitate”.


Guvernul va compensa și tariful la energia electrică, dacă acesta va crește, a menționat  Marcel Spatari. 

„Dacă prețul uneia dintre cele 3 surse energetice va crește, Guvernul va acorda compensații direct în factură, așa cum s-a întâmplat în cazul gazului natural și a energiei termice. Am discutat cu colegii de la Premier Energy, cum putem face acest lucru la nivel tehnic”.

Anterior, autoritățile au anunțat că o parte din compensațiile pentru energie vor fi achitate din granturile oferite de către statele europene, inclusiv România. 

Anterioară

Maia Sandu: Corupții din sistem – cel mai mare impediment în calea reformei justiției

În continuare

Zelenski: „Rusia va pierde. Și nu doar acest război, ci istoria însăși – Vom răspunde teroriștilor pentru fiecare act ticălos”

One Comment

  • Am nevoie de conpensați la gaz,energie electrică deoarece am 3 copii minori:14ani,8ani,1,6 ani.Lucrează doar soțul are un salariu minim ate venituri nu avem.

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *