Maia Sandu: „Ne dorim ca acest război să se încheie și oamenii să nu mai fie forțați să plece de acasă”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut astăzi o conferință de presă pe subiecte de actualitate. Șefa statului a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre situația din țară și din regiune în contextul războiului declanșat, acum 40 de zile, de Rusia împotriva Ucrainei. În special, Maia Sandu s-a referit la problema posibilelor sancțiuni în adresa Federației Ruse, la pericolele de securitate pe care le comportă regiunea transnistreană și la majorarea prețurilor.

Potrivit șefei statului, băncile din Republica Moldova respectă toate politicile și restricțiile impuse de instituțiile internaționale, inclusiv în ceea ce ține de sistemele SWIFT, Visa și MasterCard. De asemenea, Maia Sandu a afirmat că exporturi în Federația Rusă aproape că nu există în prezent, iar re-exporturi nu vor fi admise. 

Cât privește situația din regiunea transnistreană, Președinta Maia Sandu a reiterat că pe moment nu există indicii despre schimbări majore acolo, dar că, în condițiile în care peste Nistru staționează ilegal trupe ruse, pericolele de securitate persistă.

„Noi în continuare optăm pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean. E greu de spus ce va fi cu formatul 5+2 după aceste evenimente şi în ce măsură acest format va mai fi relevant şi potrivit pentru aceste discuţii. Mesajul nostru către regimul de la Tiraspol este să nu creeze alte vulnerabilităţi, să nu comită acţiuni care ar creşte riscurile de atac armat, acţiuni armate pe teritoriul Republicii Moldova. Sper că ei înţeleg riscurile, dar evident că vulnerabilitatea acolo este mare. Monitorizăm, încercăm să fim alerţi la toate aceste lucruri”.

Președinta Maia Sandu a vorbit azi și despre perspectivele de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, ca urmare a depunerii cererii de aderare, acum o lună. Șefa statului a menționat că în curând Chișinăul va recepționa un chestionar detaliat din partea Comisiei Europene, care va estima gradul de pregătire a țării noastre pe mai multe segmente. După care, Republica Moldova va fi evaluată de Comisie – unde suntem, cât de avansați suntem pe un domeniu sau altul și ce urmează?

Șefa statului a confirmat, totodată, că în această perioadă a discutat cu Președintele Volodymyr Zelenskiy, în special despre modul în care țara noastră poate să ajute Ucraina. Președinta Sandu l-a asigurat că Moldova va oferi în continuare sprijin refugiaților, chiar dacă ne dorim ca acest război să se încheie și oamenii să nu mai fie forțați să plece de acasă. 

Anterioară

Episod din dosarul penal „Frauda bancară”,  trimis în instanța de judecată

În continuare

Diva din Chișinău: Melisa

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *