Maia Sandu i-a oferit cetățenia moldovenească unui fost judecător din România, care a fost exclus de 3 ori din magistratură, s-a judecat cu fiica minoră și a promovat legalizarea zoofiliei

Fostul judecător român Cristi Danileț a devenit cetățean al Republicii Moldova. Decretul a fost semnat de către președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial pe 18 noiembrie. Nu este clar pentru ce merite șefa statului i-a făcut această favoare, după ce el a fost exclus de 3 ori din magistratură pentru abateri disciplinare și pentru neglijență.

Mai mult, Danileț și-a dat în judecată propria fiică, în vârstă de 11 ani, cerând reducerea pensiei alimentare la 500 de lei. Fostul judecător s-a plâns că veniturile sale sunt insuficiente pentru a întreține doi copii și pe părinții săi.

De asemenea, în perioada în care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristi Danileț a promovat legalizarea zoofiliei, pe Facebook. Singura condiție enunțată de judecător a fost ca „animalul să nu țipe de durere”.

Cristi Danileț a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2005, când a fost adus în Ministerul Justiţiei de către Monica Macovei, și l-a numit consilier personal al ministrului.

Din cauza comportamentului său, care compromitea „demnitatea şi onoarea profesiei de judecător sau procuror”, judecătorii din România au cerut să fie exclus din CSM. Potrivit  art. 17 din Codul deontologic „Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate”

Întrebat de G4Media de ce a primit cetățenia Republicii Moldova, Danileț a declarat că „am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru R. Moldova”. 

„Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare. În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. Nu am nici un obiectiv politic în R. Moldova ”, a afirmat judecătorul.

În același timp, Ziarul de Gardă, făcând referire la „presa din România”, a scris că „judecătorul Cristian Danileț, una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării reformiste din justiția din România, este o țintă pentru aripa anti-reformistă din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din România”

Anterioară

Maia Sandu la Paris: Suntem recunoscători pentru solidaritate și pentru sprijinul concret

În continuare

De ce funcționarii din Guvern nu-și fac treaba? Gavriliță a descoperit motivul: Blogherii și influencerii îi sperie cu zvonuri

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *