Maia Sandu a cerut, de la tribuna ONU, retragerea necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor militare ruse din regiunea transnistreană, în timpul discursului susținut în cadrul Adunării Generale a ONU. Ea a atenționat că încălcarea neutralității de către Federația Rusă sporește riscurile de securitate pentru Republica Moldova. 

“În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelorruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”.

Maia Sandu a vorbit și despre vulnerabilitățile politice și economice ale Republicii Moldova, în contextul războiului ruso-ucrainean.

„Economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută.În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice. Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize”.

Cu puțin timp înainte ca Maia Sandu să rostească acest discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, Vladimir Putin a declarat că “Rusia a fost și rămâne un garant al reglementării transnistrene și acționează în strictă conformitate cu acordurile încheiate cu partea moldovenească”.

Anterioară

Fondatorul Grupului Trans-Oil, Vaja Jhashi, la conferința J.P. Morgan la Londra: „Prețurile sunt stabile. Piețele își vor reveni, dacă nu va escalada conflictul militar”

În continuare

Moldova va primi 27 de milioane de dolari de la FMI. Pentru ce merite?

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *