Gavrilița: Bugetul pentru anul 2023 a fost întocmit conform necesităților cauzate de multiple crize

Bugetul de stat al Republicii Moldova pentru anul 2023 a fost formulat ţinând cont de crizele suprapuse şi scumpirile din ultima perioadă, pe care le suportă cetăţenii ţării, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Proiectul bugetului pentru anul viitor prevede venituri de  64,9 miliarde de lei, cheltuieli de 83,2 miliarde de lei (6% din PIB) și un deficit de 18,3 miliarde de lei. Rata medie a inflației prognozate constituie 15,7%. Guvernul prognozează o creștere a PIB-ului de 2%, iar cota datoriei de stat externă în PIB: 39,4%.

„Prin politica bugetară pe care ne-am propus-o pentru 2023, venim să susţinem echitabil angajaţii cu salarii mici, autorităţile locale şi companiile, pentru a face faţă crizelor multiple, păstrând veniturile şi locurile de muncă”, a precizat Natalia Gavriliţa.

Principalele măsuri în politica bugetar fiscală pentru 2023 sunt țintite pe patru obiective: crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea afacerilor, inclusiv sporirea accesului businessului la lichidități; consolidarea veniturilor bugetare necesare finanțării cheltuielilor publice, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru protecția populației, dezvoltării afacerilor și infrastructurii; consolidarea veniturilor pentru autoritățile publice locale; îmbunătățirea cadrului de reglementare a procesului de conformare, raportare și achitare a impozitelor prin simplificare, clarificarea și modificarea normelor existente.

Sursa: moldpres.md

Anterioară

EXCLUSIV Cine este șoferița care a ucis o fetiță pe trecerea de pietoni din orașul Fălești?

În continuare

Guvernul a aprobat un salariu minim mai mare cu 500 de lei

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *