Fost ministru al Apărării: Rusia nu ne va invada militar. Va folosi partidele antiguvernamentale pentru a-și recăpăta influența în Moldova

Rusia nu este interesată să invadeze militar Moldova. În schimb, va încerca să-și recapete influența cu ajutorul partidelor antiguvernamentale. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, în cadrul emisiunii„Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Moscova va încerca să influențeze teritoriul dintre Prut și Nistru prin intermediul guvernelor obediente care speră să fie instaurate la Chișinău”. 

Potrivit lui Vitalie Marinuța, forțele proruse se vor consolida politic, profitând de situația economică dificilă din țară.

„Miza este ca la locale să fie câți mai mulți primari ai acestor partide, care să susțină împăcarea cu Moscova și solicitarea gazului mai ieftin. Ulterior, cu aceeași miză se va merge la prezidențiale și alegeri parlamentare. Din sărăcie oamenii susțin unele partide și ele au șanse să acceadă în Parlament. Asta este miza de bază a Federației Ruse”.

Fostul ministru al Apărării a precizat că statutul de neutralitate împiedică dezvoltarea Republicii Moldova și soluționării conflictului transnistrean.

„Soluționarea conflictului transnistrean poate fi urgentată de războiul din Ucraina, în funcție de acțiunile Ucrainei, dar trebuie să fie făcuți pași din direcția Republicii Moldova. Noi trebuie să uităm de conceptul de neutralitate, pentru că el este nociv pentru dezvoltarea noastră. Formatul 5+2 trebuie uitat, el nu a fost niciodată eficient”. 

Anterioară

Poate lua Transnistria gaze direct din țeavă fără voia Chișinăului?

În continuare

Alegeri cruciale în SUA. Cine va câștiga senatul, conform sondajelor?

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *