Două rachete rusești au căzut în Polonia. NATO e în alertă, iar Rusia vorbește despre provocări

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri, 15 noiembrie, că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

„Este puţin probabil… să fi fost trasă din Rusia”, a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

A adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea”, a declarat preşedintele SUA, conform Reuters.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare.

„Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat”, a spus Biden. Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)”, a asigurat el.

Reuniune de urgență între ambasadorii NATO

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, 16 noiembrie, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre. Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a spus într-o conferință de presă că guvernul crește nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia de lângă granița cu Ucraina. În același timp, Ungaria a convocat Consiliul de Securitate, din cauza incidentului și a întreruperii livrărilor de gaze prin conducta Drujba, a anunțat Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al lui Viktor Orban.

Ministerul rus al Apărării: E o provocare!

Minsterul rus al Apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”.

„Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, arată ministerul.

Sursa: Digi 24, Agerpres

Anterioară

Livrarea de energie electrică a fost restabilită. Maia Sandu: Condamnăm atacurile rusești asupra Ucrainei

În continuare

MAEIE, solidar cu Polonia. MAI a ridicat gradul de atenție

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *