Declarație finală la G20: Statele membre au cerut „retragerea completă și necondiționată” a rușilor din Ucraina

Ţările din grupul G20, reunite la summitul din Bali, au adoptat o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Declarația a fost semnată de „majoritatea” statelor membre ale grupului celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii și subliniază că războiul exacerbează slăbiciunile economiei globale.

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și exacerbează slăbiciunile din economia globală – creșterea inflației, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, creșterea insecurității energetice și alimentare și creșterea riscurilor pentru stabilitatea financiară”, se arată în declarație.

„Au existat și alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, se mai arată în comunicatul transmis după summit. Poziţia Moscovei a fost la rândul său inclusă în textul declaraţiei finale. Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu ”operaţiune militară specială”, aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit.

Participantele la summitul de două zile al G20 sunt Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Rusia a fost reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, care a părăsit deja reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ”politizeze” declaraţia comună a summitului.

Declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale. Acordul, negociat în iulie sub egida Turciei şi care a permis exportarea a circa 10 milioane de tone de cereale ucrainene, expiră vineri şi Rusia lasă să planeze dubii despre intenţiile sale.  

Sursa: Digi 24

Anterioară

MAEIE, solidar cu Polonia. MAI a ridicat gradul de atenție

În continuare

Vremuri bune pentru economia tenebră. Dumitru Alaiba va conduce Ministerul Economiei pe timp de criză

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *