Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de recuzare a judecătorului Ghenadie Morozan. Instanța urmează să decidă dacă Igor Dodon rămâne în continuare în arest la domiciliu

Procurorii care gestionează dosarul în care este cercetat Igor Dodon au depus astăzi un recurs la Curtea de Apel Chișinău cu privire la schimbarea măsurii preventive în privința fostului președinte, plasat în arest la domiciliu.În acest context, ei au solicitat înlăturarea de la examinarea recursului a judecătorului Ghenadie Morozan, din motiv că fratele acestuia este căsătorit cu sora fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, vizat și el în cauza penală. Curtea de Apel a respins însă cererea procurorilor în privința magistratului.

„Tot în aceleași circumstanțe ar fi fost săvârșită o altă infracțiune și anume coruperea activă de către Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Cauza penală a fost pornită pe faptul coruperii active, care a fost conexată la această cauză penală. Noi vom prezenta instanței probe care constituie temei de recuzare a judecătorului. Este foarte bine cunoscut că acesta  a fost anterior în relații de rudenie prin afinitate cu Vladimir Plahotniuc, în interesul căruia a acționat Igor Dodon și de la care a primit mijloace financiare. Ambii sunt vizați în această cauză penală. Unul este învinuit de corupere pasivă – Igor Dodon a pretins, acceptat și primit, iar Plahotniuc a promis, oferit și a dat. Având necesitatea de a efectua o urmărire penală efectivă, echidistantă, obiectivă, fără ingerințe în caracterul corect al actului de justiție, am considerat necesar de a înainta această cerere de recuzare și am considerat necesar de a informa opinia publică despre această poziție a procurorilor”, a declarat Petru Iarmaliuc, unul dintre procurorii anticorupție care gestionează dosarul în care este cercetat Dodon. 

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Fostul șef al statului este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Anterioară

Președinții de Parlament ai Statelor Nordice și Baltice susțin parcursul european al Moldovei

În continuare

Tariful pentru gazele naturale a fost majorat. Ieftinirea nu este luată în calcul în viitorul apropiat

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *