Criza energetică se agravează. Guvernul se pregătește să cumpere gaz din alte surse

Republica Moldova va cumpăra energie electrică din cel puțin două surse. Un proiect de lege, care prevede această măsură, a fost aprobat, astăzi, de Guvern. 

Autoritățile își propun să implementeze un mecanism, care să permită  achiziția energiei electrice din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică.

„Ne-am propus să sporim securitatea energetică a țării și să diversificăm sursele de energie electrică, astfel încât să nu ne mai pomenim în situații de criză similare celor pe care le trăim în prezent. Modificările aduse legii cu privire la energia electrică votate în cadrul ședinței de Guvern de azi, au rolul de a contribui la crearea cadrului juridic necesar reglementării sectorului energiei electrice, dar și de a alinia legislația națională la directivele Uniunii Europene”, a menționat prim-ministra Natalia Gavriliță.

Proiectul de lege mai prevede:

Organizarea licitațiilor de procurare a energiei electrice în baza unei instrucțiuni, elaborată de către ANRE;

Asigurarea unui mecanism de echilibrare și de plată a dezechilibrelor pe piața angro a energiei electrice;

Oferirea Întreprinderii de Stat „Moldelectrica” a instrumentelor necesare pentru constituirea garanțiilor pentru energia electrică de echilibrare;

Asigurarea independenței operatorului de transport și de sistem Î.S. „Moldelectrica”.

Stare de urgență pentru 60 de zile

De asemenea, Guvernul a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile. 

„Mâine voi merge în Parlament să solicit acest lucru și în cazul aprobării voi convoca o nouă ședință a Comisiei în cadrul căreia vom putea lua mai multe decizii care să asigure livrarea neîntreruptă a gazului pentru consumatorii din Moldova”, a comunicat Natalia Gavriliță. 

Riscul pentru securitatea energetică a reapărut după ce Gazprom a a anunțat oficial Moldovagaz despre intenția de a sista livrările de gaz, în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie. 

Anterioară

Rămânem fără gaz rusesc în plină iarnă? Ce alternative are Guvernul

În continuare

Iulia – Diva din Chișinău

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *