Bunurile infracționale vor fi recuperate mai ușor

Bunurile infracționale vor fi recuperate mai eficient, a anunțat Centrul Național Anticorupție (CNA). Aceasta va fi posibil datorită măsurilor Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care va fi aprobat până la sfârșitul anului 2022. Documentul va responsabiliza instituțiile implicate în recuperarea activelor provenite din infracțiuni și reutilizarea acestora în scopuri sociale, potrivit CNA.

Programul va permite coagularea unui mecanism național de recuperare a bunurilor infracționale, îmbunătățirea expertizei privind recuperarea bunurilor, dar și sporirea transparenței și integrității în domeniu.

Subiectul recuperării bunurilor infracționale se regăsește atât pe agenda internă, ca o acțiune din Strategia naţională de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului pentru anii 2020–2025,  cât și pe cea externă a țării noastre, inclusiv în contextul Acordului de asistență macrofinanciară, a recomandărilor rundei a cincea de evaluare a Comitetului Moneyval a Consiliului Europei. Este o prioritate pe plan politic, public, asociativ și, nu în ultimul rând, unul dintre angajamentele pe care le are Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Am sesizat anumite rezerve în cooperarea interinstituțională și pe plan legislativ, de aceea am simțit necesitatea emiterii unui astfel de document și sperăm să fie aprobat cât de curând. Mizăm că drept urmare, se vor consolida mecanismele naționale de recuperare a bunurilor infracționale”, a declarat Serghei Carapunarlî, Șeful Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale.

Documentul a fost elaborat de 25 de instituții și autorități: instituții de drept, ministere, Președinția, Parlamentul, procuraturile specializate, Banca Națională, Consiliul Superior al Magistraturii, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, reprezentanți ai Guvernului, Fundația Soros Moldova etc.

Programul va fi implementat în perioada 2023-2027.

Anterioară

Oamenii legii au deconspirat încă un grup criminal, specializat în organizarea migrației ilegale a bărbaților ucraineni

În continuare

Poate lua Transnistria gaze direct din țeavă fără voia Chișinăului?

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *