Asociația Investitorilor din România lipsește de la Moldova Business Week 2022. Cristian-Leon Țurcanu: „Sunt surprins”

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, este suprins că Asociația Investitorilor din România (AIR) în Republica Moldova nu este parte a evenimentului Moldova Business Week 2022. Diplomatul a comentat acest fapt în cadrul unei discuții cu reprezentanții AIR despre provocările investitorilor români și avantajele oferite forței de muncă din Republica Moldova. 

Am remarcat cu surprindere ca Asociația Investitorilor din România în R. Moldova (AIR) nu este parte din Moldova Business Week 2022 , eveniment de anvergură dedicat afacerilor, în condițiile în care investițiile directe ale celor 30 de membri AIR reprezintă peste 54% din investițiile străine directe din R. Moldova din ultimii 10 ani„.

Cristian-Leon Țurcanu a precizat că investitorii români au creat peste 10 mii de locuri de muncă în Republica Moldova, și au o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro.

România se clasează pe primul loc printre principalii parteneri comerciali la nivel mondial ai Republicii Moldova, cu o pondere de 16,1% din volumul comerțului total în anul 2021, și pe locul doi printre principalii investitori în economia moldovenească.

În Republica Moldova sunt înregistrate 1562 de întreprinderi cu capital românesc, investițiile cărora au însumat circa șase miliarde de lei. Peste 28 la sută dintre exporturile moldovenești sunt efectuate în România. În același timp, Republica Moldova importă din România aproape 17 la sută din totalul importurilor.

Anterioară

Ministerul Justiției și Ambasada SUA la Chișinău au semnat un Memorandum în domeniul justiției

În continuare

Luptătoarea Anastasia Nichita a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial Seniori de la Belgrad. Maia Sandu: „Îi mulțumesc pentru perseverență și muncă”

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *