Andrei Spînu: Moldova va fi conectată în regim de urgență la sistemul energetic european

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an, așa cum a fost stabilit anterior. În același timp, Republica Moldova va fi conectată în regim de urgență la sistemul energetic european. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

„Odată cu începerea războiului s-au schimbat lucrurile și vom avea prelungirea contractului doar pentru o lună, până la 1 mai. Motivul fiind incertitudinea livrărilor de gaze. Până la 1 aprilie vor fi noile tarife, nu va fi o creștere foarte mare. Nu este motiv de dublare a tarifelor.”

Andrei Spînu a anunțat că Executivul va subvenționa costul energiei electrice produse de CET-uri, pentru luna martie, pentru a le acoperi pierderile. 

“Tariful energiei electrice rămâne neschimbat în martie, iar până la sfârșitul lunii ANRE va stabili noile tarife, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie”.

Vicepremierul a spus că, din cauza războiului din Ucraina, a fost accelerat procesul de racordare a Republicii Moldova la sistemul european de transport al energiei electrice. Primul test, în acest scop, a fost făcut la sfârșitul lunii februarie, 2022.

„Strategia națională pe domeniul electricității este ca Republica Moldova să fie conectată la sistemul european de transport de energie electrică. Noi putem face asta doar împreună cu Ucraina. Anul 2022 este anul testării. Primul test – în februarie și următorul urma să fie făcut în august. Cum se fac testele? Are loc deconectarea de la sistemul din Est și conectarea la cel din Vest. Când s-a făcut acest test a început războiul și Ucraina a decis să nu se mai conecteze la sistemul energetic din Est (Belarus și Federația Rusă) și a făcut o solicitare către UE ca această sincronizare cu sistemul european să aibă loc în regim de urgență, fără testul din august. Și noi am trimis o solicitare similară, subiectul a fost analizat în cadrul Comisiei pentru energie și am primit pozitiv”.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. 

Anterioară

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi discutată la viitoarea şedinţă a Consiliului European

În continuare

Rusia deține recordul la capitolul sancțiuni internaționale

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *