60% dintre cetățeni vor primi compensații la plata facturilor pentru electricitate

Mai bine de jumătate din populația țării va primi compensație maximă la plata facturilor pentru gaze și energie electrică. Despre asta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune. Ministerul de profil elaborează acum mecanismele de acordare a facilităților, potrivit cărora, potențialii beneficiari de compensații trebuie să-și demonstreze vulnerabilitatea financiară și ponderea cheltuielilor pentru facturi în bugetul familiei. Datele vor fi verificate de instituțiile competente, a mai declarant ministrul.

În cadrul unei emisiuni de la postul TV Vocea Basarabiei, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a declarat că 60% din populație va beneficia de compensația maximă la plata facturilor pentru curent. Asta în timp ce demnitarul a recunoscut că doar un procent din populație își poate permite achitarea actualelor tarife la gaze și energie electrică.

Restul populației va fi împărțită în patru categorii de vulnerabilitate energetică, iar principalul criteriu de divizare este ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei, mai exact, cât la sută din acest buget se duce pe achitarea facturilor la energie. Familiile care cheltuie mai mult de 2/3 din buget pe aceste plăți vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică. Prin urmare, populația țării va completa în mediul online un formular, unde va indica veniturile, numărul membrilor familiei, modalitatea de încălzire pe timp de iarnă și ponderea valorii facturilor în bugetul familiei. Mai mult, pentru a nu se admite erori, cetățenii vor completa și declarația pe propria răspundere prin care vor confirma corectitudinea datelor.

„Oamenii își vor declara veniturile. În sistemul informațional vom colecta toate datele unei familii din declarațiile de la FISC, de la CNAS, pensii, indemnizații și vom compara valoarea declarată de către familie cu cea cunoscută de stat. Dacă valoarea cunoscută de stat este mai mare decât valoarea declarată, în calcul se va lua valoarea cunoscută. Va exista și declarația pe propria răspundere, nu am inventat-o noi, ea există de când e țara. Scopul compensațiilor este să ne asigurăm că facturile sunt plătite”, a mai spus ministrul muncii și protecției sociale”

Astfel, în funcție de veniturile declarate autoritățile vor decide ce fel de compensație va fi oferită respectivei familii, maximă, ridicată sau apropiată de cea maximă.

”Noi vom porni de la cât trebuie să fie prețul pentru ca factura să poată fi plătită și orice creștere suplimentară a tarifului, aprobat de ANRE, va trebui compensată, iar pentru asta Ministerul Finanțelor va identifica resurse suplimentare”, a spus în completare ministrul.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Pentru curent, moldovenii din centrul și sudul țării achită 2 lei și 64 de bani, iar cei din nordul țării 2 lei și 86 de bani.

Sursa: TV 6

Anterioară

Rizea către Revenco: „Îi pute de oamenii simpli. În curând va pleca din funcție”

În continuare

Krasnoselski o invită pe Maia Sandu la masa de negocieri. Ce vrea liderul de la Tiraspol?

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *